Pendulet svinger højre

Verden forandrer nu igen, det ser ud. De logiske og analytiske færdigheder, som fortsat er grundlaget for vestlige økonomier langsomt skiftende, ifølge kyndige American business observatør Daniel Pink i Wired (februar 2005). Nuværende “informationsalderen” — i hvilken adgang til oplysninger (Læs: viden, uddannelse) er den vigtigste økonomiske motor — forandrer sig ind i den “konceptuelle tidsalder,” kendetegnet ved en ny bekymring med kontekst, mønstre og følelser. Og dette skift foregår primært i vores hjerner.
Analytiske, logiske og lineær tænkning er færdig i venstre side af hjernen. Højre side kommer i spil, når du er engageret i at skabe, oprettelse af forbindelser eller udtrykke følelser. Dette giver indsigt i den retning, at vestlige samfund og den globale økonomi er på vej: et skift fra undersøge små dele at kigge på den større helhed, fra kold logik til engageret empati, fra maskulin til feminine talenter. Med andre ord, fra venstre mod højre.
Spørgsmålet er, hvordan man gå fra at bruge alle dag indsætte tal til regneark eller knæk koder til at begynde at få mere involveret med at fortælle historier til hinanden og forbundet på mange andre måder; løse indviklede problemer med forbindelse og problemer til blot overleve? Disse højre hjerne træk er grundlæggende menneskelige talenter, der bare har brug for lidt polering.
Vi skal begynde at udvikle den højre hjernehalvdel. I sin bog, en hel ny Mind: flytning fra informationsalderen til den begrebsmæssige alder (Karlslunde bøger, ISBN 1573223085), Daniel Pink taler om omfanget af ændringen sker, og at det er vigtigt for forældre til at udvikle de seks essentielle færdigheder eller “six senses “– som professionel succes og personlig tilfredsstillelse i stigende grad vil afhænge af. Design. Historie. Empati. Symfoni. Spille. Betydning.
Den venstre hjerne bliver ikke overflødig, bemærker han, men det er ikke længere alt vi skal komme videre. Pink forklarer, at det gryende begrebsmæssige alder kræver “evnen til at skabe kunstneriske og følelsesmæssige skønhed, for at opdage mønstre og muligheder. Det drejer sig om evnen til empati, at forstå nuancerne i menneskelig interaktion, at finde glæde i en sig selv og til at fremkalde det i andre, og at strække ud over de forbindes i forfølgelsen af formål og mening. ”
Play er ekstremt vigtigt for mennesker fra fødsel til død. Play er ikke beregnet til at være lige for børn. Det er en form for udgivelse og forbindelse, der kan trykke kreativiteten og kan give dig mulighed for at forbinde med dit indre barn og den indre barn af andre. Play er en sindstilstand, men det er også en tilstand af krop, følelser og ånd. Ja… Det er noget man gør (spille spil, swinging spil “tag”, leger med dukker), men det er også noget du ser andre gøre, og få glæde af simpelthen ser. Det er ofte beskrevet som en tid, hvor vi føler mest i live, men det er noget vi tager for givet og kan glemme at gøre. Det kan være helt positiv, eller kan være dramatiske (såsom handler ud en spændende eller spændingsfyldt aktivitet). Play kan bruges på mange måder at ikke kun stimulere kreativitet, men som en måde at omdanne negative følelser. Vi er hardwired som voksne til at deltage i spil, og det er afgørende at vores vitalitet at tilbringe tid med spille hver dag.
Den bedste måde jeg kender er at se børn og model hvad er en af de mest grundlæggende menneskelige færdigheder, spiller. Play er enhver øvelse eller serie aktioner, beregnet til underholdning eller adspredelse; et spil. Børn gør det naturligt for at finde stedet i denne verden og det hjælper med at definere betyder at disse ting omkring dem. Voksne tørster spille instinktivt. Der er en erkendelse af at forlystelser og adspredelser, vi har i dag ikke er et nyt fænomen. De har været en langsom udvikling fra begyndelsen af tid. Romerne og grækerne havde deres teatre og skuespil. England havde sin tennis og bear-baiting. Spille, fritid, og rekreation er alle ideer, som er udbredt blandt mennesker. Spille, fritidsaktiviteter og rekreation er alle forestillinger om at have det sjovt.
Den vidunderlige ting ved at spille er alle succesfulde på den. Brug ikke spilletid til at teste eller strække din arbejdsdag. Det er en tid til at føle sig godt om dig selv og hinanden– og bare have det sjovt sammen. Måske vigtigst af alt, spil er sjovt. År senere, når vi husker vores liv, er det de glade tider brugt spiller med specielle mennesker, at vi husker mest kærligt.

2 thoughts on “Pendulet svinger højre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.